fbpx
+30 6937 363 890    

Γιόγκα & Εναλλακτικές Πρακτικές

be a free spirit

"Η υγεία είναι πλούτος, η γαλήνη του νου ευτυχία

και η γιόγκα δείχνει το δρόμο"

Σουάμι Βίσνου Ντεβανάντα

Το είδος της γιόγκα που διδάσκεται ποικίλλει ανάλογα με τους δασκάλους και το πρόγραμμα για την εβδομάδα, παρακαλώ συμβουλευτείτε το πρόγραμμα των σεμιναρίων πριν κάνετε κράτηση.

 

Αγένγκαρ (Iyengar) γιόγκα

supta baddha konasana partner workΗ Αγένγκαρ γιόγκα αναπτύχθηκε μέσα από την πρωτοποριακή δουλειά του Β. Κ. S. Iyengar, που απελευθέρωσε τις κλασικές άσανα (στάσεις) της γιόγκα από τον Ινδικό μυστικιστικό τους χαρακτήρα, και που με τη χρήση βοηθημάτων τις κατέστησε κατάλληλες για ανθρώπους από τη Δύση, που ζητούν να έχουν ξεκάθαρη κατανόηση του τι συμβαίνει κατά την πρακτική μιας άσανα. Ένα τυπικό μάθημα Αγένγκαρ γιόγκα εστιάζει την ακρίβεια και τη λεπτομέρεια των κινήσεων, τη σωστή ευθυγράμμιση των άσανα, και τη μελέτη των δραστηριοτήτων και της αντίστασης των μυών και του νου που χρειάζεται για να εισέλθει κανείς σε μια κατάσταση αυτοσυγκέντρωσης. Δίνεται έμφαση στην επίγνωση της αναπνοής σε κάθε άσανα, έτσι ώστε να εμβαθύνουμε την εμπειρία. Μέσα από τη τακτική πρακτική, ο μαθητής ξεπερνάει τα σωματικά και νοητικά / συναισθηματικά του όρια και αναπτύσσει βαθιά επίγνωση του σώματος, δύναμη, έλεγχο, υπομονή, καθώς και σωματική και νοητική αρμονία. Κατά τη διάρκεια της βδομάδας θα παρουσιαστούν διάφορες άσανα, ενώ το μάθημα ξεκινά και κλείνει πάντα με 5-10 λεπτά αναπνοών και διαλογισμού.

 

Χάθα γιόγκα

Τα μαθήματα της χάθα γιόγκα αποτελούνται από μια σειρά από άσανα (στάσεις), στις οποίες παραμένουμε για μερικές αναπνοές ή λεπτά, πραναγιάμα (τεχνικές αναπνοής), και τεχνικές συγκέντρωσης και διαλογισμού, μέσω των οποίων καλλιεργείται η βαθιά χαλάρωση και η ανάπτυξη της επίγνωσης σώματος και νου στην παρούσα στιγμή. Σταδιακά μαθαίνουμε έτσι να εξασκούμε τις ικανότητες αυτές όχι μόνο στο μάθημα της γιόγκα, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή.

 

Αστάνγκα Βινυάσα γιόγκα

Είτε ακολουθείτε η καθορισμένη σειρά των άσανα (η λεγόμενη πρώτη σειρά ή πιο προχωρημένη) που έχει τη βάση της στη διδασκαλία του Σρι Κ. Παττάμπι Τζόις από το Mysore της Ινδίας, είτε μια παραλλαγή αυτής, η πρακτική της Αστάνγκα Βινυάσα γιόγκα έχει ως στόχο να φέρει μαζί τα “οχτώ σκέλη” (που είναι και η κυριολεκτική σημασία της λέξης Αστάνγκα, άστα = οχτώ, ανγκ = σκέλη), όπως αυτά περιγράφονται στα κείμενα των Γιόγκα Σούτρα του Ινδού σοφού και κατά πολλούς πατέρα της γιόγκα, Πατάντζαλι: γιάμα (ηθικές παρατηρήσεις για τη σχέση μας με τους άλλους), νιγιάμα (ηθικές υποδείξεις για τις σχέσεις μας με τον εαυτό μας), άσανα (στάσεις), πραναγιάμα (τεχνικές αναπνοής), πρατυαχάρα (απόσυρση των αισθήσεων από τα εξωτερικά τους αντικείμενα ενδιαφέροντος), ντάρανα (συγκέντρωση σε ένα σημείο), ντυάνα (διαλογισμός) και σαμάντι (αυτοπραγμάτωση, ένωση του εαυτού με τον υπέρτατο Εαυτό). Είναι μια δυναμική και έντονη πρακτική, που παράγει βαθιά εσωτερική θερμότητα και καθαρίζει και εξαγνίζει τους μύες και τα όργανα, ενώ η αναπνοή συνδέεται με τις κινήσεις από άσανα σε άσανα σε έναν χορό γεμάτο χάρη και δύναμη, πάνω στον οποίο τελικά ο νους βρίσκει το χώρο να πάρει – κυριολεκτικά – μια ανάσα.

 

Κάρμα γιόγκα

Η ατμόσφαιρα συνεργασίας είναι σημαντική στη δημιουργία της ζεστής, φιλικής αίσθησης των διακοπών μας, αλλά συνάδει επίσης με τις γιογκικές διδασκαλίες περί ανιδιοτελούς εργασίας. Έτσι είστε ευπρόσδεκτοι να προσφέρετε λίγη βοήθεια με δουλειές του σπιτιού κατά τη διαμονή σας εδώ, ή επίσης να έρθετε ως κάρμα γιόγκι και να λάβετε τη διαμονή, το φαγητό και τα μαθήματά σας δωρεάν! Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

 

Σύγχρονος/Δημιουργικός Χορός

Τα μαθήματα έχουν ώς βάση στοιχεία τεχνικών του σύγχρονου χορού, όπως οι τεχνικές release, contact dance και τεχνικές αυτοσχεδιασμού, καθώς και την capoeira και το body-work. Μέσα από τα μαθήματα οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν την επίγνωση του σώματος και των δυνατοτήτων κίνησής του, καθώς και την επίγνωση του χώρου μέσα στον οποίο αυτό κινείται.
Το μάθημα ξεκινά με προθέρμανση, που μας φέρνει σε μια κατάσταση χαλάρωσης αλλά και εγρήγορσης, στρέφοντας την προσοχή προς τα μέσα, με απλές ασκήσεις, π.χ. διαλογισμό εν κινήσει, ασκήσεις ευθυγράμμισης και body-work. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες αρχίζουν να κινούνται μες στο χώρο. Οι ασκήσεις ποικίλλουν από μέρα σε μέρα, οπότε μπορεί να διδαχθεί μια απλή φράση κινήσεων ή να δοθεί μια άσκηση αυτοσχεδιασμού. Η προσοχή στρέφεται στη χρήση ολόκληρου του σώματος και στην αντίληψη και τη χρήση του χώρου. Κατόπιν η Svenja διδάσκει μια φράση κινήσεων. Το τελευταίο μέρος του μαθήματος εστιάζει στην κίνηση των συμμετεχόντων. Περιλαμβάνει ασκήσεις αυτοσχεδιασμού ατομικά ή σε ομάδες. Στο τέλος οι συμμετέχοντες καλούνται να μοιραστούν τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

 

  Εναλλακτικές θεραπείες  

federicaΚατά τη διάρκεια των σεμιναρίων προσφέρονται συνεδρίες Ολιστικού Μασάζ, Ρεφλεξολογίας, και Κρανιο-Ιερής Θεραπείας με τη θεραπεύτριά μας Federica, εμβαθύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη χαλάρωση και αναζωογόννησή σας, σε συνδυασμό με τα μαθήματα. Για περισσότερες πληροφορίες και τιμές παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.